miércoles, 15 de abril de 2015

EL SANTBOIÀ CONSTANTINO MIRANDA, HA PASADO A LA HISTORIA DEL ATLETISMO MUNDIAL COMO SÍMBOLO DE LA DEPORTIVIDAD.

Constantino Miranda
 Constantino Miranda, acompañado de María Víctor, la mejor atleta femenina que defendió los colores blanquiazules del R.C.D.Español, ganadora de la Jean Bouin de los años 1948, 1949, 1950 y 1952.
Constantino Miranda en primer término,  seguido de Gregorio Rojo, con el que mantuvo siempre una sana rivalidad deportiva,  en el Campeonato de Catalunya de Cros del año 1947.


Constantino Miranda Justo (Sant Boi de Llobregat (Barcelona), 12 de abril de 1925 - 22 de abril de 1999) es uno de los grandes mitos del atletismo mundial, que ha sido reconocido como símbolo de la deportividad  en aquella disciplina deportiva.

Vistió siempre los colores blanquiazueles del R.C.D. Español, y no quiso cambiar aquellos colores a pesar de las suculentas ofertas económicas que había recibido.

Fue especialista en pruebas de fondo (3.000 metros obstáculos y 10.000 metros).

A los 24 años fue el primer atleta español presente en una final olímpica (Londres, 1948), obteniendo estos resultados: 

       10.000 metros. Puesto 20 (31:07:8)   Hombres Final
         3.000 metros. Puesto 11 (09:20.4)  Obstáculos Hombres

Con anterioridad a los Juegos Olímpicos de Londres, conocidos por los Juegos de la XIV Olimpiada, ya se había proclamado Campeón de España absoluto de los 10.000 metros, con un tiempo de 33:58.8, y junto con Gregorio Rojo, con el que mantuvo siempre una sana rivalidad deportiva, fue el gran dominador del fondo y mediofondo español en las décadas de los años 1940 y 1950 respectivamente.

La actividad deportiva de Miranda no se limitaba al atletismo, y en el año 1949 presidió la Agrupación Ciclista Samboyana.

Dirigió las instalaciones municipales deportivas barcelonesas Maurici Serrahima, y fue miembro del Consejo Directivo de la Federación Catalana de Atlestismo y entrenador del Centro Gimnástico Barcelonés

A principios de la década de 1990, el Ayuntamiento de Sant Boi de Llobregat, en recuerdo y homenaje a su figura, bautizó con  su nombre el Estadio Municipal de Atletismo.

2 comentarios:

  1. Recordo que jo era molt jovenet ( entre els 6 i els 7 anys) que essent alumne de les escoles de l'Ateneu Santboià, un diumenge pel matí varem anar tota l'escola a l'estadi de rugbi amb samarreta de tirants blanca i pantaló curt, i degudament situats damunt la gespa per estatura, és a dir, els més petits al davant i els més grands al darrera, vam estar fent uns exercicis corporals de gimnasia dirigits per Constantino Miranda. El que no recordo és amb quin motiu es va fer, però si recordo que hi van assistir pares i familiars dels alumnes per presenciar aquella taula de gimnasia.

    ResponderEliminar
  2. SALVADOR LERMA SÁNCHEZ ha fet molt encertadament, un comentari d' aquest post, que ha estat penjat a l'ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL, de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, per corregir uns resultats i a la vegada aportar més informació, que ajuda a conèixer millor la condició humana i esportiva de CONSTANTINO MIRANDA. Ho trasllado tot seguit en aquest espai, per millor coneixement en general, al temps que agraeixo a Salvador Lerma aquesta aportació.

    "Constantino Miranda, en "Tino", ha estat , sense dubte, el millor atleta santboià de tots els temps, però per ser més justs val la pena corregir els resultats que aqui es citen.
    En la final olímpica de Londres 48 va entrar en vuitè lloc en la prova de 3000 metres obstacles, sent així el primer atleta espanyol a ser finalista olimpic, titol que s'otorga als primers vuit classificats de les finals. Per cert, aquest gran atleta va tenir el detall d'ajudar a aixecar-se a un atleta que li precedia, quan va caure a la ria, motivant una gran ovació en l'estadi i reconeixent-se aquest gest fins a l'extrem d'instaurar-se anys despres el trofeu FAIR PLAY en base a l'esportivitat de Constantino Miranda.
    En la final olimpica de 10000 metres llisos, de la mateixa olimpiada, guanyada per Emil Zatopek, en "Tino" va entrar en dècim lloc, si bé hi ha dubtes en aquesta classificació, doncs els jutges es van confondre i solsament es té precisió en els sis primers classificats.
    Aquests resultats de l'Olimpiada de Londres 48 van ser determinants per triar a Constantino Miranda com a millor esportista espanyol de l'any a traves del diari "El Mundo Deportivo"

    ResponderEliminar